Monday, 27 May 2013

Pertama kali wat kek!

Hahahahah!(Gelak tak ingat dunia).  Aku dah lama minat memasak atau bakeri ni.  Aku gak memang tak pernah try wat kek. Tolong pernah la. Hahahaha.. Abis comot. Ya la.  masih merangkak-rangkak dalam alam memasak. Nasi goreng pun belum tentu sedap. Char Keoy teow pulak hancur. Apa la...

Nak dipendekkan cerita.. Kawan sekampung aku, Faiznur. Dia asal sekolah teknik. Dan dia ambik bakeri. Nampak tak apa kelebihan aku di sini? Hahahaha..  Mula la jadi parasit. Kelmarin. Aku ajak dia pergi kedai untuk beli barang-barang wat kek. WOOOOOOO!!!! Jangan harap la aku masuk kedai terus ambik bahan nak wat kek. Sebab aku memang TAKTAU! Jadi... Faiznur ni pun bagitau aku bahan apa yang perlu dibeli.

Aku excited bukan main. Ya la. Aku bakal mencipta sejarah membuat kek pertama! WUUU hu!!!!!! Tapi kami pergi dua kedai sebab kedai tu takda gula icing dan pewarna. YEAHHHHH!!!!  Aku nak wat kek yang ada krim cam besday tu!  Hehehe!!! Thanks kat Faiznur sebab dia bagi aku pinjam modul dia.

Dan hari ini start tengah hari, aku bekerja keras wat kek pertama aku. Tengok buku, wat kek. Tengok buku, wat kek. Eh... Buku ni cakap suruh buh ESEN VANILA tapi aku takda, camna eh? Aku terpendangkan botol perisa strawberi. Hentam ja la, Ika! Hahaha... Akhirnya.. Aku gantikan esen vanila dengan perisa strawberi. Harap menjadi.  Jadi chemist lak, kan?

Lepas tu, aku masukkan adunan tersebut dalam oven. Tunggu lebih kurang 40 minit, baru siap.  Hahaha...



*Wei, pendekkan cerita. Depa dah x larat nak baca.*



Petang tu, aku sambung wat icing. Warna pink, kuning dan hijau.  Alamak... Memang comot aku kejakan kek tu. Sapu sana sapu sini. Tiba2!  Eh, nak hias cmna ni? Tak ada kreativiti langsung. Hahahah.. Hentam lagi... Aku letak ceri enam biji,. Wah! Wah! Wah! Siap.! Hepi tak terkata aku berjaya siapkan kek tu.. TADAAAAA!





Disebabkan ketidakkreatifan aku, tu ja la yang aku mampu.. HOHOHO! Cam kek ari jadi. Hehehe....

Post a Comment