Friday, 22 February 2013

Hachiko






Few weeks ago, aku ada tengok satu movie ni. Hachiko(versi English). Movie ni memang meruntun perasaan. Sedih.. Hachiko ni nama untuk seekor anjing. Bayangkan. Dia tunggu tuan dia kat stesen keretapi setiap hari sampailah dia mati. Sebenarnya, tuan dia dah lama takda. Memang sedih la. Ni maklumat serba sedikit tentang Hachiko..


Hachiko(Gambar sebenar)

Hachiko mati pada tahun 1935. Anjing ni tunggu tuan dia  kat stesen keretapi Shibuya selama 9 tahun. Sedih, kan..  Akhirnya dia  pun mati disebabkan terminal cancer dan filaria infection.




Gambar di atas menunjukkan Hachiko dipamerkan di Muzium Sains Nasional Jepun di Euno. Sebenarnya, ada lagi kes yang lebih kurang sama dengan kisah Hachiko ni..

Komen, tau!
Post a Comment